‘Wil jij ook 200+€ per dag verdienen zonder je uit de naad te werken?’
Je hebt dit soort aanbiedingen vast wel eens gezien in filmpjes en foto’s van gladde jongens en meiden met dure merkkleding, dure horloges en zelfs dure auto’s op YouTube, Facebook en andere social media. Soms krijg je een fantastisch aanbod in je mail. Soms spreken ze je persoonlijk aan in de binnenstad. Ze beloven je gouden bergen en schetsen luchtkastelen als je hun product of hun dienst gebruikt om jouw slag te slaan in cryptobeleggingen.
Beleggen is best moeilijk
De praktijk is dat bijna al deze aanbieders aan jou geld verdienen terwijl jij je geld verliest! Ze maken gebruik van de publiciteit die crypto’s zoals Bitcoin, Ether, Dogecoin krijgen vanwege hun enorme prijsbewegingen. Iedereen praat over geld verdienen met cryptocoins, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. In werkelijkheid is het moeilijk. Je staat in concurrentie met duizenden doorgewinterde handelaren die dit al jaren professioneel doen en het klappen van de zweep kennen.
Toch lokken ze met beloften zoals in de kop hierboven en weten ze behoorlijk veel jonge mensen te overtuigen. Wie wil er nou NIET makkelijk geld verdienen?! Ondertussen hebben ze plannen om jouw geld in hun eigen zak te krijgen.
Oplichtingspraktijken
Op de poster onderaan deze pagina hebben we een aantal van die plannen op een rij gezet. De lijst is veel langer dan hieronder of op de poster zou passen. Daarom een selectie.
- Ze stellen je voor te investeren (ICO) in blockchainbedrijven die binnenkort gigantisch in koers zullen stijgen: ‘To the moon!’ In werkelijkheid bestaat in 99% van de gevallen het bedrijf niet eens of is alleen maar een lege etalage en gaan ze er met je geld vandoor.
- Ze doen een pump-and-dump waarbij ze eerst de koers van een kleine cryptocoin flink laten stijgen – dat kan omdat er heel weinig handel is – en wanneer iedereen tegen die hoge koers instapt verkopen ze snel hun deel tegen die hogere prijs waardoor de koers vrijwel naar nul gaat en jouw deel niets meer waard is.
- Ze maken gebruik van een eigen aangepaste crypto-wallet die nadat jij je geld erin hebt gestort er voor zorgt dat jij er niet meer bij kunt en zij wel! Je bent je geld dan kwijt en zij zijn niet meer bereikbaar.
- Ze geven je ‘gratis geld’ om mee te beleggen. Ze laten je denken dat er werkelijk gratis geld is. Op die manier proberen ze je vertrouwen te winnen maar je moet natuurlijk ook geld van jezelf bijstorten. Ondertussen mag je je login en password niet veranderen en gebruiken ze je als een soort stroman voor louche praktijken vanuit het buitenland. Zie ook dit filmpje van AvroTros Opgelicht.
- Ze vragen je apps of software te installeren. Die gaat je helpen bij het verdienen van geld maar ondertussen zoekt het malware-programma op je mobieltje of computer of je een crypto-wallet hebt en of hij ergens je passwords daarvoor kan vinden en doorgeven. Zodra ze die informatie hebben is je geld weg.
- Ze gebruiken vaak een methode waarbij jij een deel van de winst krijgt van andere mensen die jij aanbrengt voor hun service. Zoek maar eens op de term piramidespel en dan zie je dat ze geen geld verdienen aan cryptocoins maar aan het oplichten van mensen. Late instappers in een piramidespel krijgen zelden geld. Piramidespelen zijn in Nederland verboden.
Hoe kun je dit soort oplichters herkennen?
Ze hebben helaas geen sticker ‘Oplichter’ op hun voorhoofd, maar in de volgende situaties moeten de bellen en sirenes afgaan:
- Allereerst natuurlijk wanneer ze je lokken met beloftes van grote geldbedragen. De bedragen zijn onrealistisch hoog wat het zo mooi en onweerstaanbaar maakt. De investeringen zijn in verhouding laag en de kans van slagen wordt sterk opgepompt en rooskleurig neergezet.
- Ze combineren hun aanbod vaak met tijdsdruk. Je moet dan snel beslissen om mee te doen want anders is je kans voorbij en vertrekt de boot zonder jou. Mensen kunnen minder goed nadenken onder tijdsdruk waardoor je makkelijker een slachtoffer wordt.
- Ze schermen vaak met ingewikkelde taal om een rookgordijn neer te zetten: ‘Wij hebben een proprietary tradingmodel dat door middel van artificial intelligence de meest winstgevende deals voor jou kan vinden’ of ‘Wij beschikken over inside information van diverse exchanges en partijen waardoor wij weten welke crypto’s binnenkort omhoog zullen gaan’.
- Ze doen zich voor als grote bedrijven met vergunningen voor handel in financiële producten terwijl ze in werkelijkheid vanuit een achterkamertje met een nepwebsite, nepteamleden en stockfoto’s een vertegenwoordiger zijn van een bedrijf dat gevestigd is op Cyprus waar de wet en regelgeving veel minder streng is in het beschermen van consumenten zoals jij.
Wat kun je er tegen doen?
Vraag jezelf altijd af hoe het werkelijk werkt. Doe je graafwerk op internet en geloof niet direct wat anderen zeggen omdat ze voor de oplichters kunnen werken. De praktijk is dat bijna iedereen die op deze manier wordt benaderd en erin stapt geld kwijt raakt!
Denk aan dit gezegde…
Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Doe het dan NIET!
Heel oud advies
Meer informatie nodig?
Heb je vragen over cryptocoins of blockchain? Stichting BlockchainLab Drenthe is een non-profit stichting met als doel kennis en informatie over dit onderwerp te verspreiden. We organiseren maandelijkse gratis toegankelijke online meetups, waar we ingewikkelde zaken omtrent blockchain uitleggen.
We helpen je graag en proberen je vragen te beantwoorden. Neem dus gerust contact met ons op via info@bcld.nl.
